سیم و زر (سهم من)

برداشت‌ها و نظرات من پیرامون یک برنامه‌ی تلوزیونی :)

سیم و زر (سهم من)

برداشت‌ها و نظرات من پیرامون یک برنامه‌ی تلوزیونی :)

سیم و زر (سهم من)

سیم و زر برنامه‌ای است گفتگو‌ محور از گروه فرهنگ و اندیشه شبکه 4 که پنج شنبه شب‌ها با حضور استاد فلسفه دانشگاه تهران جناب آقای دکتر امیرعباس علی‌زمانی و با اجرای خوب آقای علی درستکار از ساعت 22 و به مدت 55 دقیقه به صورت زنده پخش می‌شود.

سامانه پیام‌کوتاه برنامه : 30000449
[تکرار این برنامه: جمعه ساعت 7 صبح]

آخرین نظرات

5شنبه 3 دی 94 : دکتر علی‌زمانی(2)

جمعه, ۴ دی ۱۳۹۴، ۰۲:۴۴ ق.ظ

به نام خدا

برنامه‌ی امشب برای دومین بار با حضور آقای دکتر عباس علی‌زمانی، دانشیار گروه فلسفه دین دانشگاه تهران، و با ادامه‌ی موضوع رنج‌های انسان معاصر و بحران‌های دنیای مدرن صورت گرفت. آقای دکتر علی‌زمانی مرد بسیار نازنین و محترمی دیده‌ می‌شوند و آرامش کلامشان به همراه آن لبخند مهربانی که دائما بر چهره دارند، برای من بسیار شیرین و جان‌بخش است. اگرچه که وقتی می‌بینیم زمان برنامه متأسفانه آنقدر کم است که تا بحث بقول معروف بخواهد گل بیاندازد تمام شده، می‌شود به اقای درستکار حق داد که دلشان بخواهد سوالات زودتر به پاسخ برسند و تا بحث یکنواخت (ساکن) نشده، سوال دیگری را در جریان بیاندازند؛ ولی به‌ هرحال معتقدم که مخاطب برنامه تمام این‌ کشمکش‌ها را درک می‌کند، و به هردو (مجری و مهمان) حق می‌دهد و درک می‌کند که قرار نیست همواره در این زمان اندک موضوعات مختلفی مطرح شده، یکایک به جواب رسیده و به سراغ موضوعات دیگر بروند. چه اینکه معتقدم تمام حرف‌ها یکی است و از همان یک هم می‌توان به پاسخ هر سوال دیگری رسید. 


دکتر عباس علی‌زمانی


برنامه‌ی امشب سیم‌ و زر هم برنامه‌ی خوب دیگری بود که حتما ارزش وقت گذاشتن را داشت. حتی با تکرار دوباره تفاوت معنایی "درد" و "رنج"! و اگرچه شاید آن وقت که آقای دکتر دوباره شروع به یادآوری تفاوت این دو مقوله می‌کردند (می‌گویم یادآوری چون هفته‌ی پیش هم این موضوع بحث شده بود)، نه من و نه آقای درستکار هیچکدام تصورش را هم نمی‌کردیم که قرار است یک ربع بعد مخاطبی با برنامه تماس بگیرد و درست یک سوال طلایی را از همان بخش "یادآوری شده" مطرح کند. سوالی که آنقدر خوب بود که حتی منجر به پاسخ بسیاری از سوالات دیگر شد. بنابراین حتی این تکرار هم تبدیل به یک رنج شیرین شادی آور شد! (هم در دل ما و هم در چشمان آقای درستکار!)


سوالی که آن خانم پرسیدند بدین مضمون بود که آیا ضرورت انجام واجبات دین بر افراد متدین را هم می‌توان از جنس رنج‌های شادی‌آور دانست ؟ و آقای دکتر علی‌زمانی به موازات پاسخی که با تایید ارائه فرمودند، سوالی که از قبل در ذهن من می‌گشت را هم پاسخ دادند. سوال من این بود که : چاره و درمان انسان معاصر برای پاسخ به نیاز حقیقی‌اش (آن نیازی که دنیای مدرن پاسخی برایش پیدا نکرده) چیست ؟و ما گمشده‌ی حقیقی‌مان را چگونه پیدا می‌توانیم کرد؟


 و برداشت ارزشمند من از برنامه‌ی امشب و پاسخی که دریافتم، همین که :


تمام بحث این دو برنامه اثباتی بر این است که امروز بیش از هر زمان دیگر انسان معاصر به ایمان (و دین) نیازمند است. و این همان اکسیر گمشده‌ای است که می‌تواند جان انسان‌ها را شفا دهد و درون ما را سیراب کند.



دکتر عباس علی زمانی و علی درستکار


در پایان این برنامه، آقای دکتر علی‌زمانی غزل بسیار زیبایی را از دیوان شمس خواندند که عجیب به دلم نشست....
یادداشت این شعر را بخوانید، و فایل ویدیویی‌ای که از این بخش برنامه ضبط نمودم را در زیر شعر با صدای دکتر امیر‌عباس علی‌زمانی دریافت نمایید. یا آن را با صدای همایون شجریان در آلبوم آب، نان، آواز بشنوید. (از اینجا میتوانید ترانه شماره 10 آلبوم همایون شجریان را بشنوید.)

دگرباره بشوریدم بدان سانم به جان تو
که هر بندی که بربندی بدرانم به جان تو
من آن دیوانه بندم که دیوان را همی‌بندم
زبان مرغ می‌دانم سلیمانم به جان تو
نخواهم عمر فانی را تویی عمر عزیز من
نخواهم جان پرغم را تویی جانم به جان تو
چو تو پنهان شوی از من همه تاریکی و کفرم
چو تو پیدا شوی بر من مسلمانم به جان تو
گر آبی خوردم از کوزه خیال تو در او دیدم
وگر یک دم زدم بی‌تو پشیمانم به جان تو
اگر بی‌تو بر افلاکم چو ابر تیره غمناکم
وگر بی‌تو به گلزارم به زندانم به جان تو
.....
سخن با عشق می‌گویم که او شیر و من آهویم
چه آهویم که شیران را نگهبانم به جان تو
.....
ز عشق شمس تبریزی ز بیداری و شبخیزی
مثال ذره گردان پریشانم به جان تو

دریافت
عنوان: شعر با صدا و تصویر دکتر علی‌زمانی
حجم: 1.44 مگابایت


کتب و مقالات معرفی شده در این برنامه : 
1. مقاله‌ی "معنای معنای زندگی" به قلم دکتر عباس علی‌زمانی (از اینجا دریافت کنید.)
2. مقاله‌ی "ایمان دینی و رنج‌های وجودی" به قلم دکتر عباس‌ علی‌زمانی (در اینجا بخوانید.)
3. کتاب «معنای زندگی» اثر جان کاتینگهام به ترجمه دکتر امیر‌عباس علی‌زمانی و مریم دریانی اصل از انتشارات "حکمت". (معرفی کتاب را در این خبر ببنید.)

موافقین ۱ مخالفین ۰ ۹۴/۱۰/۰۴
علی کمالی

نظرات  (۲)

سلام و تشکر  از برنامه شما.
از چه راهی میتوانیم با استاد امیرعباس علی زمانی ارتباط برقرار کرد?
پاسخ:
باسلام
فکر می‌کنم می‌تونید از ایمیل استاد محترم استفاده بفرمایید:
این برنامه عالی . اما به نظرم یه مشکل وجود داره. اون هم اینکه مباحث خیلی کم عمق اما گسترده بیان می شه و فکر می کنم ذات برنامه تلویزیونی این رو اقتضا می کنه.
پاسخ:
سلام، شاید حرف شما درست باشه. با این وجود توصیه می‌کنم این فایل صوتی کوتاه رو از زبان خود دکتر بشنوید. (کلیک کنید)

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی